AKO NE ZNATE ŠTA PRAVITI ZA IFTAR

Prijedlog za iftar od čorbe do kolača

Iftar

Čorba sa junetinom

Recept za čorbu sa junetinom

Potrebno:

1,5l vode

juneća kost

40g mrkve

40g peršina

jedna glavica crvenog luka

malo soli

malo bibera

300g kuhane junetine

četiri kašike ulja

tri kašike brašna

Postupak:

Staviti kosti da se kuhaju oko 2 sata.

Junetinu fino isjeckati i staviti na ulje na kojoj se ispržio isjeckani luk.

Sve malo prodinstati, pa posuti brašnom.

Propržiti, a onda se zaliti kuhanom procijeđenom supom od kosti.

U čorbu dodati isjeckani peršun (korijen) i mrkvu, a može se dodati 50g dinstane riže.

Umjesto supe od kosti može se u vodu dodati koncentrat (kocka) juneće ili goveđe supe.

Pohovane palačinke

Recept za pohovane palačinke – Možete poslužiti uz zelenu salatu, rotkvice, sl…..

Potrebno:

8 palačinki

250g piletine (ili puretine)

1 kašičica začina

40 g margarina

1 dl kiselog vrhnja

muškatni oraščić, brašno, jaja, mrvice i ulje za prženje

Priprema:

Piletinu (ili puretinu) izrežite na kockice, pospite začinom, promiješajte i pržite na ulju. Isprženoj piletini dodajte ribani muškatni oraščić i kiselo vrhnje. Tom smjesom punite palačinke i savijajte ih u obliku sarme. Palačinke uvaljajte u brašno, mrvice i jaja te ih pržite u zagrijanom ulju. Servirajte ih uz zelenu salatu ili neki drugi prilog po želji.

Paprike punjene rendanim krompirom

Potrebni sastojci:

1-1,5 kg paprika

1 kg krompira

1 mala kašika bibera

2 velike kašike brašna

1 kašika soli

½ l mlijeka

1 kašika maslaca ili masla

Priprema:

Paprike očistimo od peteljki, sjemena i operemo. Krompir ogulimo, izrendamo i operemo.

U jednu posudu stavimo rendani krompir, brašno, sol, biber i dobro promiješamo.

Paprike filujemo smjesom od krompira i redamo ih u tepsiju.

Filovane paprike pouljimo i pećemo u rerni 40 minuta na 180 stepeni.

Kada su pećene polijemo sa mlijekom i maslom koje smo malo posolili i vratimo u rernu 5 minuta da se zapeče.

Kokos torta

Ukusna i slasna – kokos torta!

Sastojci:

8 bjelanjaka

250 g šećera u prahu

250 g kokosa

20 g brašna

FIL:

50 g pudinga od vanilije

600 ml mlijeka

50 g kokosa

250 g margarina

200 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

OSTALO:

6 kašika tamnog eurokrema

malo kokosa za ukrašavanje

200 ml slatkog vrhnja

mlijeko za prskanje kora

Priprema:

PRIPREMA KORA:

Umutite bjelanjke u čvrst snijeg.

Postepeno dodajte šećer u prahu.

Na kraju dodajte kokos i brašno, te kuhačom sve sjedinite.

Dno kalupa obložite masnim papirom (moj je promijera 26 cm) i salijte smijesu.

Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta, provjerite čačkalicom da li je pečeno.

Ohladite koru i podijelite na dva dijela.

Svaku koru malo poprskajte sa mlijekom.

PRIPREMA FILA:

Puding pomiješajte sa malo mlijeka (ako volite slađu tortu možete dodati 3 žlice šećera, mada nije potrebno) ostatak mlijeka stavite kuhati.

Kada mlijeko zakuha ubacite puding i kuhajte dok ne postane gusto.

Ohladite puding.

Pijenasto umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom, te sjedinite sa pudingom.

Dodajte kokos.

SLAGANJE:

Kora – omekšali eurokrem – fil

Kora – omekšali eurokrem – fil

Površinu torte posipati kokosom, okolo premazati sa izrađenim slatkim vrhnjem.