
Orginalan recept za bosanski lonac-meso u kombinaciji sa povrćem
Za hladne jesenje dane ništa vam neće prijati tako dobro kao pravi bosanski lonac. Ovo je jednostavno jelo, a tako ukusno i okrjepljuće za cijeli organizam da ćete ga rado pripremati.
Sastojci (8 osoba)
1 kg mešanog mesa (junetina, jagnjetina) 2 dl ulja (može i mast ko voli) 1 velika glavica luka 5 češnjeva bijelog luka 700 g krompira isječenog na krupnije kocke 200 g mrkve krupno sečene na kolutove 100 g zeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano 100 g kupusa grubo sečenog 100 g paprike svježe (žuta, zelena, crvena) 100 g graška 100 g pasulja 100 g bamije (suvu prokuvati, a svežu ili smrznutu direktno u lonac) 100 g paradajza 100 g tikvica krupno nasječenih 2 dl vina 1,5 l vruće vode nešto soli i bibera Priprema:
1.Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. Izbor mesa je po ukusu i navikama.
2.Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije smećkastu boju. 3.U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) ređati naizmkenično meso i povrće. 4. Naliti vinom i vodom. 5. Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa pustiti da lagano vri oko 3-4 sata. 6. Povremeno malko protresti sud.
Posluženje: Tako skuvano jelo zadrži svo bogatstvo ukusa, naročito ako je korišten zemljani lonac. Jelo nakon kuvanja ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz ovo jelo prijace domaći hljeb i ljute feferone.
Prijatno!