Sada je konačno jasno

Nijemci šokirani, jedan od najvećih trgovačkih lanaca zauvijek zatvara dio poslovnica

Kaufland

Sada je konačno jasno koje će se poslovnice Kauflanda zauvijek zatvoriti. Mediji u Njemačkoj otkrivaju šta će se dogoditi s radnicima na pogođenim lokacijama i što to sada znači za kupce.

Vjerovatno nema osobe u Njemačkoj, ali i u regionu Balkana, koja nije čula za lanac supermarketa Kaufland. U mnogim gradovima kupcima je dostupna barem jedna poslovnica. Jednom sedmično većina se informira o ponudama u brošuri Kauflanda.

Lanac supermarketa ima sjedište u Neckarsulmu u Baden-Württembergu. Poput Lidla, primjerice, pripada Schwarz grupi i zapošljava oko 132.000 ljudi.

Grupacija je preuzela 92 poslovnice lanca supermarketa Real i posluje s oko 770 poslovnica. Zbog golemog uspjeha Kauflanda neki će se sada možda iznenađeno namrštiti i zapitati zašto bi Kauflandove poslovnice u nekim mjestima trebale zauvijek nestati.

Poslovnice Kauflanda u Greizu i Siegenu zatvaraju se u lipnju 2024. Poslovnica u Bochum-Ruhrparku će zatvoriti svoja vrata u rujnu. Podružnica u Palais West Recklinghausenu zatvorit će se u januaru 2025.

Kaufland u Dortmund-Mengedeu će se zatvoriti u maju 2025. godine.

Kaufland je veoma popularan u Hrvatskoj u kojoj ima na desetine svojih prodavnica širom zemlje.

Za Bosance je posebno zanimljiv ljeti u Dalmaciji, u vrijeme godišnjih odmora, gdje ga posjeti nekoliko hiljada turista iz Bosne i Hercegovine.