izašao je kao pobjednik iz pravne bitke

Tužio BMW i dobio gotovo dva miliona dolara

Bmw 65eda567020aa 944px

Vlasnik BMW-ovog modela X5 iz 2013. izašao je kao pobjednik iz pravne bitke —i bez palca, ali bogatiji za 1,9 miliona dolara, nakon što je dobio tužbu protiv njemačkog proizvođača automobila.

Godwin Boateng, softverski inženjer, tužio je BMW, tvrdeći da mu je automobil, doslovno, odsjekao vrh palca. Sve se to dogodilo zbog vrata s automatskim zatvaranjem, koja imaju ugrađeni elektromotor.

U julu 2016. ovaj Njujorčanin naslonio je desnu ruku na rub vozačevih vrata koja su bila blago otvorena. Vrata su se tada zatvorila, a palac je ostao prikliješten.

Hirurzi nisu uspjeli pričvrstiti odrezani dio. Boateng je tužio BMW za tri miliona dolara, tvrdeći da će izgubiti 250.000 dolara godišnje kao samozaposleni softverski inženjer.

BMW je pregledao Boatengov X5 i zaključio da nema problema sa zatvaranjem vrata te da korisnički priručnik sadrži upozorenja o vratima.

Slučaj je otišao na suđenje, a početkom ovog mjeseca porota je dodijelila Boatengu 1,9 miliona dolara odštete, prenosi HAK revija.

Premda BMW nije proglašen krivim za neispravna vrata, porota je ipak zaključila da je čuvena firma kriv za Boatengovu povredu palca.